Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Bruselj o Janševem tvitu glede Trumpove zmage: Vsem priporočamo, da počakajo na uradno obvestilo ameriških oblasti

Bruselj, 4. novembra - V Evropski komisiji so danes v odzivu na volilno dogajanje v ZDA poudarili, da demokratični proces tam še poteka in da je treba počakati na uradne izide.

Ljubljana.
Premier Janez Janša je dopoldne na Twitterju zapisal, da je že jasno, da so Američani še za štiri leta izvolili predsednika Donalda Trumpa. "Več ko bo zavlačevanja in zanikanja dejstev s strani osrednjih medijev, večji bo triumf za predsednika," je tvitnil Janša. Republikancem je čestital za dobre rezultate volitev po vseh ZDA. Twitter je zatem ob Janševem sporočilu objavil opozorilo "Uradni viri ob objavi tega tvita še niso razglasili zmagovalca."
Foto: Twitter

Tuji mediji so na rednem virtualnem opoldanskem brifingu komisije zastavili več vprašanj v povezavi s tvitom slovenskega premierja Janeza Janše o tem, da je že jasno, da so Američani izvolili Trumpa še za štiri leta. V vprašanjih so izpostavili neustreznost Janševega tvita z vidika boja proti dezinformacijam in načela EU, da se volilnega procesa ne komentira.

Glavni govorec komisije Eric Mamer je najprej izpostavil, da tvita slovenskega premierja ne komentira, nato pa je dodal, da vsem priporoča, naj počakajo na uradno obvestilo pristojnih ameriških oblasti. Dejal je tudi, da gre Janšev tvit v drugačno smer od načela, ki se ga sami držijo - da se volilnega procesa ne komentira.

pm/sk/sk
© STA, 2020