Prve vzporedne ankete ugotavljajo pomen koronavirusa in ekonomije za ameriške volivce

New York, 3. novembra - Prve vzporedne ankete ameriških volitev, ki jih je izvedla organizacija Morning Consult pri 20.000 volivcih kažejo, da je za demokratske in republikanske volivce zelo pomembno zaustaviti širjenje pandemije koronavirusa in gospodarsko okrevanje. Pri drugih vprašanjih pa se eni in drugi precej razlikujejo.

Za volivce republikanca Donalda Trumpa je na prvem mestu po pomenu, celo pred ekonomijo, zaščita države pred terorističnimi napadi.

Gospodarsko okrevanje je šele na drugem mestu, sledijo pa zmanjšanje stopnje brezposelnosti, znižanje davkov, zmanjšanje stroškov zdravstva in poenotenje države, šele nato pa pride na vrsto zaustavitev koronavirusa.

Za volivce demokratskega kandidata Joa Bidna pa je na prvem mestu zaustavitev pandemije, sledijo poenotenje države, splošno zdravstveno varstvo, zmanjšanje zdravstvenih stroškov, zaščita zdravstvene reforme obamacare in gospodarsko okrevanje ter odprava rasnih neenakosti in boj proti podnebnim spremembam.

Demokrati podpirajo povišanje davkov za bogate, zaščito pravice do splava, republikanci pa bi zmanjšali priseljevanje in zgradili slavni Trumpov zid na meji z Mehiko.

Bistvena razlika med edinimi in drugim pa je v tem, da Trumpovi volivci volijo, da podprejo Trumpa, Bidnovi pa večinoma zato, da se znebijo Trumpa, pa naj bo Biden ali kdo drug.

Nervozni glede izida so tako eni kot drugi in večina si najbolj želi, da bo volitev že enkrat konec, republikanci pa so malce bolj veseli in ponosni na vse kar se dogaja v državi.

rp/rp
© STA, 2020