Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

ZDA izstopajo iz pariškega podnebnega sporazuma

Washington, 4. novembra - ZDA se z današnjim dnem uradno umikajo iz pariškega podnebnega sporazuma, ki omejuje dvig globalne podnebne temperature na občutno pod dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko raven. Postopek izstopa je sicer sprožil ameriški predsednik Donald Trump, češ da so določila sporazuma škodljiva za ameriško gospodarstvo in uničujejo delovna mesta.

Francija, Pariz.
4. novembra 2016 je v veljavo stopil pariški sporazum, prvi globalni podnebni dogovor, ki v boju proti podnebnim spremembam združuje tako razvite države kot države v razvoju.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Preobrat bi lahko prinesla morebitna zmaga Josepha Bidna na včerajšnjih predsedniških volitvah. Biden je namreč napovedal, da se bodo v primeru njegove zmage ZDA spet priključile sporazumu. Na dolgi rok želi tudi zmanjšati odvisnost ZDA od fosilnih goriv ter okrepiti rabo obnovljivih virov.

Umik ZDA iz sporazuma sicer ne pomeni, da v državi zamirajo vse aktivnosti za spopad s podnebnimi spremembami. Nadaljujejo ga številne zvezne države, mesta, organizacije in korporacije.

mg/jes
© STA, 2020