Američani predsednika volijo posredno

Ljubljana, 29. oktobra - Američani svojega predsednika ne volijo neposredno, temveč preko elektorjev. Kandidat mora za zmago zbrati najmanj 270 od skupaj 538 elektorskih glasov. Po drugi strani so volitve članov kongresa neposredne, zmaga kandidat, ki dobi največje število glasov.

ZDA, Washington.
Ameriški kongres.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Število elektorjev, ki jih ima posamezna zvezna država, je odvisno od števila njenih prebivalcev. Največ, 55, elektorjev ima Kalifornija, države z najmanj prebivalci imajo le po tri elektorje.

Volilne komisije zveznih držav morajo do konca novembra ali začetka decembra potrditi izide volitev in do 8. decembra določiti elektorje. Ti se morajo 14. decembra sestati po svojih državah in oddati svoje glasove enemu ali drugemu kandidatu. Zvezni kongres bo elektorske glasove preštel 6. januarja, novi predsednik bo prisegel 20. januarja 2021.

V ZDA posameznik volilne pravice ne dobi avtomatično ob dopolnjeni določeni starosti, ampak se mora posebej registrirati in ob vsaki selitvi to ponoviti. Volilne pravice nimajo zaporniki in bivši obsojenci, volijo pa lahko Američani v tujini.

Volilnih upravičencev je za letošnje volitve okrog 240 milijonov. Na zadnjih volitvah leta 2016 je bila volilna udeležba 59-odstotna.

Poleg volitev na sam volilni dan, ki je vedno prvi torek po prvem ponedeljku v novembru, so možne predčasne volitve in volitve po pošti. Letos se je za predčasne volitve ali volitve po pošti odločilo rekordno število volivcev. Na dan volitev je sicer v ZDA odprtih okoli 230.000 volišč, pogosto pred njimi nastajajo dolge vrste.

arh/arh
© STA, 2020