Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Jill Biden - učiteljica z dušo in srcem

Ljubljana, 28. oktobra - Leta 1951 rojena Jill Jacobs Biden je druga žena demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna. Poročila sta se leta 1977, potem ko je Biden leta 1972 v prometni nesreči izgubil prvo ženo in hčerko ter ostal sam s sinovoma. V zakonu se jima je nato rodila še hči.

ZDA, Lake Mary.
Jill Biden, soproga kandidata demokratov za predsednika ZDA Joa Bidna.
Foto: dpa/STA

Vrsto let je bila profesorica angleščine, poučevala je tudi otroke s čustvenimi težavami v psihiatrični bolnišnici. Leta 2007 je doktorirala iz pedagogike. Zaposlena je bila tudi v času, ko je bil njen mož podpredsednik ZDA in je bila prva podpredsedniška soproga v zgodovini ZDA, ki je opravljala plačano službo. Znana j bila po tem, da je med kampanjo pregledovala šolske naloge. Bidnova je napovedala, da bo s poučevanjem nadaljevala, tudi če se bo preselila v Belo hišo.

Sodeluje tudi v prizadevanjih za osveščanje o raku dojk.

V času, ko je bil njen soprog podpredsednik, si je s prvo damo Michelle Obama zelo prizadevala za izboljšanje statusa vojaških družin. Z Obamovo sta sicer navezali zelo tesne, prijateljske stike.

Med predsedniško kampanjo je vseskozi spremljala nekaj let starejšega moža in v zdravstveni krizi zaradi pandemije skrbela za njegovo varnost.

arh/arh
© STA, 2020