Mike Pence - vseskozi zvest Trumpu

Ljubljana, 28. oktobra - Nekdanji zvezni kongresnik in guverner Indiane, 61-letni Mike Pence je v zadnjih štirih letih z vztrajno zvestobo predsedniku Donaldu Trumpu uspel ostati na položaju podpredsednika ZDA in si prislužil še drugo podpredsedniško nominacijo. Čeprav ugibanj o tem, da ga bo Trump zamenjal, ni manjkalo.

Nemčija, München.
Ameriški podpredsednik Mike Pence.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Prepričan konservativec in človek globoke krščanske vere Pence vse od leta 2016 ni storil ničesar, s čimer bi vsaj v javnosti razjezil eksplozivnega predsednika Trumpa.

Ob izbruhu pandemije ga je ta letos postavil tudi na čelo delovne skupine Bele hiše za odgovor na novi koronavirus.

Pence je ambiciozen politik, a si ga nihče ne predstavlja na predsedniškem položaju, kamor so se tradicionalno vzpenjali podpredsedniki. Prav tako ni verjetno, da bi v roke prevzel vajeti republikanske stranke.

Rodil se je leta 1959 v Indiani staršema irskih korenin, ki sta bila demokrata, kar je bil do šolanja na univerzi tudi sam. Doštudiral je pravo, v politiki pa najprej doživel dva zaporedna poraza na volitvah za zvezni kongres.

Leta 1994 je začel voditi radijsko oddajo, leta 2000 pa mu je le uspela izvolitev v zvezni kongres, kjer je ostal do leta 2013, ko je nastopil položaj guvernerja Indiane.

S soprogo Karen imata tri otroke. Po poroki je zapustil katoliško vero in postal eden od tistih Američanov, ki pravijo, da so ponovno rojeni v Kristusu.

Odmeva njegov odnos do žensk. Pence svojo ženo kliče mati in nikoli noče biti sam s kakšno drugo žensko v sobi.

arh/arh
© STA, 2020