Capri Cafaro: Bidnova zmaga na volitvah ni niti najmanj zagotovljena

pogovarjal se je dopisnik STA iz New Yorka Robi Poredoš

New York, 21. oktobra - Komentatorka televizije Fox News in nekdanja državna senatorka iz Ohia Capri Cafaro, ki predava komparativno politično analizo na American University v Washingtonu, je za STA menila, da kljub anketam zmaga Joa Bidna proti Donaldu Trumpu na ameriških predsedniških volitvah ni zagotovljena.

ZDA, New York.
Komentatorka televizije Fox in profesorica American University Capri Cafaro.
Foto: Osebni arhiv

Leta 1977 rojena Capri Silvestri Cafaro je bila demokratska državna senatorka v Ohiu od leta 2007 do 2016, nakar je postala komentatorka konservativne televizije Fox News in sodelavka American University.

Do anket je vedno skeptična, še posebej po letu 2016, ko so ankete napovedovale zmago demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton, slavil pa je Trump. "Obstajajo vzporednice z letom 2016, nenazadnje zaradi podobnih anket, vendar pa so tri glavne razlike," je dejala in izpostavila to, da Trump več ni neznanka, Biden ni Hillary Clinton, tretji dejavnik pa je pandemija koronavirusa.

"Trumpa sedaj vsi poznajo in nič se ni spremenil. Politika in Washington ga nista spremenila. Kvečjemu je on spremenil oboje. Določeni ljudje nimajo tako negativnih čustev do Bidna, kot so jih imeli do Clintonove. Torej ne bodo volili Trumpa, ker ne marajo Bidna. ZDA pa so sredi globalne pandemije in gospodarskega nazadovanja. Ti trije dejavniki ne govorijo v prid Trumpu," je ocenila v pogovoru za STA.

Do anket je skeptična, čeprav pravi, da so se glede na leto 2016 prilagodile. Obenem meni, da Trumpovi volivci pred štirimi leti niso bili tako glasni, kot so sedaj oziroma se ne skrivajo pred izvajalci anket, kot so se leta 2016. Ni jih sram priznati koga podpirajo. "Pred štirimi leti so bili tiha večina, sedaj to več niso. Biden ima boljši stik z volivci, kot ga je imela Clintonova," je dejala Cafarova.

Na vprašanje, zakaj Biden lažje najde stik z volivci, kot ga je Clintonova, je Cafarova spomnila na to, da je bila v državni politiki Ohia deset let in kar je slišala od volivcev oziroma predvsem volivk, je bilo, da je Clintonova vzvišena in da ne deli njihovih vrednot.

"Biden morda ni najboljši predsedniški kandidat, kar jih je bilo, ampak velja za dostojnega človeka, ki je sposoben graditi konsenz in bo povrnil red v vladanje doma in globalno. Ima to podobo Joa iz Scrantona v Pensilvaniji in ljudje se lahko povežejo z njegovo življenjsko zgodbo."

Trump zaostaja v anketah, vendar Cafarova opozarja na previdnost. "Nič ni zagotovljeno. Biden ima prednost, ker je povedel med ženskami iz predmestij in ima tudi nekaj podpore med belci brez univerzitetne izobrazbe, kar je Trumpova baza. Trump te baze ne sme izgubiti in mora ohraniti tako imenovani modri zid (Pensilvanija, Wisconsin, Michigan, Ohio). Predvsem Pensilvanija je lahko letos Florida (iz leta 2000), ker bo proces določanja zmagovalca lahko dolgotrajen.

"Mislim, da bo Trump dobil Ohio, ker je v nasprotnem primeru z njim konec. Republikanci vedno potrebujejo Ohio in ne vidim, kako lahko Biden tam zmaga," je dejala Cafaro in zavrnila ankete, ki kažejo na minimalno prednost Bidna.

Trump po njenih besedah nima nekega doslednega sporočila na zborovanjih. "Napada in odvrača pozornost. Nazadnje je trdil, da bo Biden Američanom odvzel božič. Vse to ni resno, ampak ne smemo pozabiti, da je to delal tudi pred štirimi leti in je zmagal. Po drugi strani pa ga zapuščajo volivci, ki so upali, da se bo na položaju unesel. Kot pravim - vladanje in politika nista spremenila Trumpa, ampak obratno."

Američani res verjamejo, da so to najpomembnejše volitve v njihovem življenju, zato dolge vrste na predčasnih volitvah in velika rast volitev po pošti. Trump trdi, da so volitve po pošti prevara, vendar Cafarova pravi, da doslej ni bilo primerov volilnih prevar.

Pri tem pa razloži, da je volitev po pošti več vrst. Najprej so to tradicionalne volitve v odsotnosti, na primer za vojake, ko volivec sam zaprosi za glasovnico. Pet ameriških držav že ima splošne volitve po pošti, ko država registriranemu volivcu pošlje glasovnico brez prošnje. Tudi konservativne fundacije, kot je Heritage, doslej niso odkrile nobenih prevar.

Zaradi pandemije sedaj vse več držav volivcem omogoča, da volijo po pošti, pri čemer je sistem različen od države do države. Cafarova pravi, da je vsepovsod dovolj varovalk. "Veliko je hrupa in zato so tako dolge vrste pred volišči. Tudi jaz sem volila predčasno. Ljudje nočejo tvegati, da pošta njihovih glasovnic morda ne bo uspela pravočasno spraviti na cilj."

Trump je imel v načrtu, da ga na zborovanje v Pensilvanijo v torek zvečer pospremi prva dama Melania Trump, vendar pa je nekaj ur pred dogodkom sporočila, da ne gre, ker jo še vedno daje kašelj po okužbi s covidom-19.

"Osebno mislim, da mu lahko prva dama med kampanjo veliko pomaga. Ljudje jo imajo radi, ker je pokazala empatijo, premišljenost in skrb, ko je predsednik ubiral druge tone. Pošiljala je sožalja žrtvam koronavirusa, izražala skrb. Ona ga nekako počloveči in mu lahko pomaga pri ključnih demografskih skupinah," meni Cafarova.

Pandemija koronavirusa se je po njenem mnenju izenačila z ekonomijo glede na pomen za volivce, ki oboje povezujejo. Pandemija sicer utrjuje mnenja, ki so jih ljudje že imeli. Trumpovi volivci ga podpirajo v tem, kar dela. Na primer glede zavračanja mask, odpiranja ekonomije, zavračanja resnosti pandemije.

"To, da se je okužil, ni presenetilo nikogar, saj je delal vse v nasprotju z navodili strokovnjakov. Vendar pa Trumpovi volivci menijo, da je predsednik možakar, ki je na hitro premagal koronavirus in je v bistvu neuničljiv."

"Ko bomo gledali nazaj, bomo videli, da je bil teden dni, ko so prišle na dan novice o Trumpovih davkih, ko je umrla vrhovna sodnica Ruth Bader Ginsburg, ko je bilo kaotično soočenje v Clevelandu in se je Trump okužil s koronavirusom, ključnih, oziroma da je šlo za najpomembnejši teden celotnega volilnega cikla 2020."

"Ljudje, ki jih volitve toliko ne zanimajo, so videli, da je vse skupaj ena sama zmešnjava. To Trumpu ne pomaga, ampak morda ne pomaga niti Bidnu. Če nisi pogost volivec, te tak kaos odvrne od volitev. To pa so zgodovinsko gledano ljudje, ki volijo demokrate."

rp/ms
© STA, 2020