Ferfila: Ob tesnem izidu volitev v ZDA nevarnost neredov

pogovarjal se je Mihael Šuštaršič

Ljubljana, 21. oktobra - Profesor ameriških študij na ljubljanski Fakulteti za družbene vede Bogomil Ferfila ocenjuje, da ameriški predsednik Donald Trump pred predsedniškimi volitvami 3. novembra kljub anketam in zaostanku za Josephom Bidnom pri sredstvih za kampanjo še ni poražen. Če bo izid tesen, pa Ferfila napoveduje sodne spore, morda celo proteste in nerede.

ZDA, Washington.
Protest pred Belo hišo v Washingtonu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Pandemija novega koronavirusa je bistveno zmanjšala Trumpove možnosti, je v pogovoru za STA ocenil Ferfila. Tudi njegov demokratski tekmec Biden v oglasih daje daleč največji poudarek napačnemu Trumpovem soočanju s pandemijo, glede na to, da so ZDA država, ki jo je koronavirus najbolj prizadel, z največ potrjeno okuženimi in največ smrtnimi žrtvami covida-19.

Ali je bilo Trumpovo soočanje s pandemijo res tako napačno, je sicer po mnenju Ferfile "v določeni meri vprašljivo", saj da se strankarska nasprotja izkoriščajo za to, da ljudje pravzaprav ne vedo, kaj je res.

Trump je vseskozi zmanjševal nevarnost virusa in določeni podatki gredo tudi temu v prid, meni Ferfila. Navaja, da je neka raziskava pokazala, da so izmed 70.000 obolelih študentov samo trije potrebovali pomoč v bolnišnici. "Trump v soočanju s pandemijo skupaj z republikanci očitno propagira čredno imunost," pravi.

Toda Trump je moral zaradi pandemije in tudi po tistem, ko je za covidom-19 zbolel sam, izpustiti številne množične prireditve in zborovanja, na kakršnih je blestel pred štirimi leti. Tudi sicer je bil obisk teh zborovanj zaradi covida-19 nekaj manjši, ne glede na to, da številni podporniki republikancev zanikajo grožnjo tega virusa.

Hkrati je moral zaradi okužbe izpustiti nekaj srečanj z donatorji in tudi zato zbral precej manj denarja za kampanjo in politično oglaševanje, kot so ga na drugi strani zbrali demokrati in Biden. "To sta dva minusa, ki sta ga postavila v podrejen položaj," pojasnjuje Ferfila.

Rešilna bilka za Trumpa bi po mnenju Ferfile morda lahko bilo ameriško gospodarstvo, ki si je po pandemiji že zelo opomoglo. "Stopnja brezposelnosti, ki je sredi pandemije poskočila na 11 do 12 odstotkov, se je zdaj že skoraj prepolovila. Polovica od izgubljenih 22 milijonov delovnih mest se je že povrnila. Tik pred volitvami pa bodo objavili še gospodarske rezultate za tretje četrtletje," je nakazal profesor in opozoril, da je bilo gospodarstvo doslej vendarle glavno vodilo ameriških volivcev.

"Zadnja Gallupova anketa je pokazala, da je 56 odstotkov Američanov zatrdilo, da živijo bolje kot pred štirimi leti. Pri Obami in Bushu je bilo takih od 10 do 15 odstotnih točk manj. Dohodek povprečne ameriške družine se je povečal za okoli 4000 dolarjev. Iz tega zornega kota so bili Trumpovi gospodarski rezultati dobri. Napredovali so tudi nižji sloji, čeprav res manj kot višji," je razložil profesor.

Tudi sicer ima Trump po mnenju Ferfile v gospodarskih vprašanjih prednost pred Bidnom, ki napoveduje višje davke, čemur nasprotujejo tudi levo usmerjeni ekonomisti. "Vendar pa so se zaostrili tudi medrasni spori. In tu je Biden v očeh javnega mnenja močno pred Trumpom, da bo lahko spet povezal ameriško družbo," je še menil Ferfila.

"Cela vrsta dejavnikov govori proti Trumpu. Sem in tja kakšen tudi v prid. Rekel bi sicer, da ima na zadnjem predsedniškem soočenju še možnost kaj spremeniti. Morda mu bodo svetovali spremembo njegovega 'buldožerskega' stila v bolj predsedniškega, saj je tudi Biden tu po mojem mnenju precej šibek," je za STA ocenil Ferfila in opozoril, da Trump s svojim robatim obnašanjem močno izgublja podporo predvsem med volivkami.

V torek, 3. novembra, bo sicer za Trumpa ključna predvsem tekma na Floridi. "Če bo Trump izgubil to zvezno državo, bo dokončno pogorel," meni profesor, ki ne verjame povsem v javnomnenjske raziskave, ki kažejo velike zaostanke Trumpa v glavnih zveznih državah, kjer se bo odločala predsedniška tekma.

Precej težav se nakazuje glede preštevanja glasov. Možno je namreč, da bo zelo veliko Američanov volilo predčasno, po pošti. Že doslej je predčasno svoj glas oddalo več kot 30 milijonov Američanov. "Pravila v večini ameriških zveznih držav pa določajo, da teh glasov ne morejo začeti šteti pred dnevom volitev. Kar bo lahko povzročilo totalen kaos in dolgotrajno preštevanje," opozarja Ferfila.

Zelo verjetno je, da bodo po pošti zaradi koronavirusa volili predvsem demokratski volivci, saj jim tako priporoča tudi stranka. "Eden od črnih scenarijev je, da bo Trump po preštetju glasov, oddanih na dan volitev, razglasil zmago, nato pa bodo glasovi po pošti jeziček na tehtnici prevesili na drugo stran. To bi lahko potem spodbudilo demonstracije," opozarja Ferfila.

"Možni so tudi številni sodni spori. In ti so seveda spet najbolj možni pri glasovanju po pošti, saj je tu veliko različnih predpisov," je še opozoril Ferfila in dodal, da bo imel na tem področju prednost Trump. Zato se republikancem tudi mudi s potrditvijo konservativne Amy Coney Barrett na položaj vrhovne sodnice še pred volitvami.

"In četudi bi se glasovanje preneslo v predstavniški dom ameriškega kongresa, bo imel Trump spet prednost - glasuje se namreč ne po številu kongresnikov, ki jih je več demokratskih, ampak po številu delegacij iz 50 držav, pri čemer pa je 26 držav republikanskih. Zato bo Trump pri kakršnihkoli zapletih verjetno igral na sodno karto. Možnost sodnih sporov je zelo verjetna," je napovedal Ferfila.

ms/sk
© STA, 2020