Po predlogu novele poslovnika DZ bi postopek o naknadni imuniteti poslanca lahko predlagal tudi predsednik DZ ali samostojni poslanec

Ljubljana, 19. oktobra - Delovna skupina v DZ že dlje časa pripravlja spremembe poslovnika, po katerih bi obravnava imunitete, ko se poslanec sklicuje nanjo, potekala drugače kot takrat, ko se ne. Trenutno poslovnik postopkov ne ločuje in DZ o imuniteti odloča tudi, če se poslanec nanjo ne sklicuje.

Po predlogu pa v tem primeru DZ o njej ne bi odločal, razen če bi to kdo predlagal. Prvotni predlog je kot predlagatelja predvideval poslansko skupino, zdaj so to možnost v predlogu razširili na predsednika DZ in samostojnega poslanca. Komisija za poslovnik je danes sprejela sklep s prošnjo poslanskim skupinam, da se do predloga opredelijo do 16. novembra.

V predlog novele pa so vključili tudi spremembe glede zakonodajnega postopka. Predlagatelj lahko namreč po sedanji ureditvi predlog umakne do sklica seje, po predlagani spremembi pa bi ga lahko do same obravnave.

spc/apo
© STA, 2020