Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Machu Picchu odprli za samo enega turista

Lima, 13. oktobra - Japonskemu turistu, ki je zaradi pandemije novega koronavirusa obtičal v Peruju skoraj sedem mesecev, so perujske oblasti izpolnile željo in samo zanj odprle znamenite ruševine inkovske trdnjave Machu Picchu v Andih.

Peru, Lima.
Ruševine inkovskega mesta Machu Picchu. Mesto je bilo zgrajeno okoli leta 1460, a je bilo 100 let kasneje zapuščeno. Od leta 1983 je uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Japonec Jesse Katayama je želel Machu Picchu obiskati že marca, a so ga zaradi epidemije novega koronavirusa prej zaprli. V Peruju je nameraval ostati nekaj dni, nato pa je zaradi omejitev ob pandemiji obtičal v mestu Aguas Calientes blizu te znamenite inkovske utrdbe iz 15. stoletja, ki je del svetovne kulturne dediščine.

Pred vrnitvijo v domovino so mu perujske oblasti sedaj na njegovo posebno prošnjo dovolile obiskati Machu Picchu. V soboto je obiskal ruševine skupaj z vodjo parka.

V videu, ki ga je posnel na vrhu Machu Picchuja, je turist proslavil dolgo željen obisk. To je resnično izjemno, hvala, je dejal.

vr/ms/vr
© STA, 2020