Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Najvišji predstavniki treh vej oblasti pri predsedniku republike o načelu delitve oblasti

Ljubljana, 13. oktobra - V predsedniški palači bo danes na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja potekalo srečanje najvišjih predstavnikov treh vej oblasti. Pahor bo s predsedniki vlade, državnega zbora, ustavnega in vrhovnega sodišča ter pravosodno ministrico in generalnim državnim tožilcem spregovorili o načelu delitve oblasti - o samoomejevanju, vzajemnem nadzoru in medsebojnem sodelovanju.

Ljubljana, DZ.
Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, predsednik državnega zbora Igor Zorčič, predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Janez Janša. V drugi vrsti stojita predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič in predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Pahor je v vabilu na srečanje zapisal, da moderne demokratične družbe temeljijo na vladavini prava, ki zahteva, da so izvršna, zakonodajna in sodna veja oblasti ločene. Z ustavo določeni sistem zavor in ravnovesij vzpostavlja njihov medsebojni nadzor in odvisnost ter zagotavlja, da nobena ne more prevladati nad drugo.

Tako bo srečanje namenjeno pogovoru o tem, kje so meje medsebojnega nadzora posameznih vej oblasti, izhajajoč iz njihove ustavno opredeljene vloge.

pa/apo
© STA, 2020