Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Brezdomci so v času epidemije še posebej prizadeti

Ljubljana, 10. oktobra - Brezdomci so v času epidemije covida-19 še posebej prizadeti, ob 10. oktobru, svetovnem dnevu brezdomstva, izpostavljajo v društvu Brezdomni - do ključa. Društvo bo dan pospremilo z narobe obrnjenimi belimi dežniki.

Ljubljana.
V času epidemije, ko so prebivalci pozvani, naj ostajajo doma, je še posebej težko za brezdomce. Številni brezdomci nimajo prostora kamor bi se lahko odmaknili pred pretečo grožnjo.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Društvo Kralji ulice pa poziva k nacionalni politiki, ki bo odpravila brezdomstvo. Po ugotovitvah društva Kralji ulice brezdomstvo še vedno dojemamo kot socialni in občasno tudi kot zdravstveni problem, namesto da bi ga naslavljali kot problem socialne izključenosti z več razsežnostmi zaradi pomanjkanja dostojnega bivališča. Na slednje vplivajo številni družbeni procesi, ki niso krivda brezdomnih, so pojasnili ob svetovnem dnevu, ki letos poteka pod geslom Tudi mi, smo tu-kaj.

V socialnovarstvene programe je vključenih od 2000 do 3900 brezdomnih, poleg njih pa obstajajo še t. i. prikriti brezdomci.

pse/apo
© STA, 2020