Avstrijska vlada ob obletnici plebiscita koroškim Slovencem namenja štiri milijone evrov

Dunaj, 8. oktobra - Avstrijska vlada je sprejela odločitev, da bo ob stoti obletnici koroškega plebiscita koroškim Slovencem namenila t. i. plebiscitni dar v višini štirih milijonov evrov. Hkrati je vlada na Dunaju odločila, da bo podvojila sredstva za podporo vseh šestih narodnih skupnosti v Avstriji, ki sedaj znašajo 7,9 milijona evrov.

Avstrija, Celovec.
Dvojezična tabla na avstrijskem Koroškem.
Foto: Anže Malovrh/STA

Kot danes poroča avstrijska tiskovna agencija APA, je avstrijska vlada tudi sredstva za vseh šest narodnih skupnosti sedaj povečala za štiri milijone evrov.

Sredstva iz plebiscitnega daru ob stoti obletnici koroškega plebiscita, ki bo to soboto, naj bi bila po navedbah na Dunaju dodaten prispevek za podporo slovenski manjšini na avstrijskem Koroškem. Dodatna sredstva naj bi bila namenjena predvsem za ohranitev kulture in jezika narodnih skupnosti.

V Avstriji živi šest avtohtonim narodnih skupnosti; Slovenci na avstrijskem Koroškem in Štajerskem, Hrvati in Romi na Gradiščanskem, Madžari na Gradiščanskem in Dunaju ter Čehi in Slovaki na Dunaju.

Avstrijska ministrica, ki je pristojna za manjšine, Susanne Raab je glede podvojitve sredstev dejala, da gre za "mejnik", ki odraža "močan signal" avstrijske zvezne vlade o velikem pomenu, ki ga pripisuje narodnim skupnostim v Avstriji in izraz "zgodovinske odgovornosti".

"Moč Avstrije je vedno bila raznolikost ljudi, ki živijo v naši državi," je v odzivu dejal podkancler Werner Kogler. Dodal je, da "vsaka narodna skupnost bogati našo kulturo in našo družbo".

mlj/mc
© STA, 2020