Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Sodišče Zlato zoro razglasilo za kriminalno organizacijo, člana stranke spoznalo za krivega umora raperja leta 2013

Atene, 7. oktobra - Na enem najpomembnejših sojenj v politični zgodovini Grčije je sodišče v Atenah danes grško skrajno desno stranko Zlata zora razglasilo za kriminalno organizacijo. Člana stranke Jorgosa Rupakiasa pa je spoznalo za krivega umora protifašističnega raperja Pavlosa Fisasa leta 2013.

Grčija, Atene.
Na enem najpomembnejših sojenj v politični zgodovini Grčije je sodišče v Atenah danes grško skrajno desno stranko Zlata zora razglasilo za kriminalno organizacijo.
Foto: Xinhua/STA

Grčija, Atene.
Sodišče v Atenah je člana grške skrajno desne stranke Zlata zora Jorgosa Rupakiasa spoznalo za krivega umora protifašističnega raperja Pavlosa Fisasa leta 2013.
Odločitev sodišča je z glasnim odobravanjem pozdravilo okoli 8000 ljudi pred sodiščem, ki so na plakatih pozivali k zaprtju neonacistov. K shodu so pozvala različna protifašistična gibanja, sindikati in levičarske stranke.
Foto: dpa/STA

Po petih letih sojenja so kot krive zaradi vodenja kriminalne organizacije, ki je prežala na politične nasprotnike in priseljence, spoznali ustanovitelja te neonacistične stranke Nikosa Michaloliakosa in njene druge visoke predstavnike. Grozi jim od pet do 15 let zapora.

Pred sodiščem je prišlo do spopada med policijo in protifašističnimi protestniki ob robu protesta, na katerem se je na poziv protifašističnih gibanj, sindikatov in levičarskih strank zbralo okoli 15.000 ljudi. Policija je odgovorila s solzivcem in vodnimi topovi.

vr/set/vb/jk/vr
© STA, 2020