Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Letošnja Nobelova nagrada za fiziko za odkritja o črni luknji

Stockholm, 6. oktobra - Letošnjo Nobelovo nagrado za fiziko prejmejo Britanec Roger Penrose, Nemec Reinhard Genzel in Američanka Andrea Ghez za njihova odkritja o črni luknji, je danes sporočila švedska kraljeva akademija znanosti.

Belgija, Bruselj.
Znanstveniki z vsega sveta so objavili zgodovinski prvi posnetek črne luknje. To je omogočila globalna mreža teleskopov v projektu Event Horizon Telescope (EHT), v katerem sodeluje več kot 200 znanstvenikov. Gre za črno luknjo v središču galaksije M87 okoli 55 milijonov svetlobnih let od Zemlje z velikostjo 6,5 milijarde mas Sonca.
Foto: The Event Horizon Telescope

Penrose prejme polovico nagrade za to, da je dokazal, da črne luknje obstajajo in da njihov obstoj potrjuje tudi Einsteinova splošna teorija relativnosti.

Genzel in Ghezova pa prejmeta drugo polovico nagrade za odkritje izjemno masivnega in strnjenega kompaktnega objekta v središču naše galaksije, so pojasnili na švedski akademiji znanosti.

Letošnji dobitniki bodo prejeli več denarja kot prejšnja leta. Nagrada v vsaki od kategorij bo vredna okoli 950.000 evrov namesto dosedanjih 850.000 evrov. Nagrade bodo prejeli 10. decembra.

blm/mlj/vb/ms/blm
© STA, 2020