Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Bruselj o vladavini prava v Sloveniji: Zaskrbljenost zaradi pomanjkanja virov za KPK in Akos ter spletnega nadlegovanja novinarjev

Bruselj, 30. septembra - Evropska komisija v poročilu o vladavini prava v Sloveniji med drugim izpostavlja zaskrbljenost zaradi pomanjkanja človeških in finančnih virov za vrsto neodvisnih teles, kot sta Komisija za preprečevanje korupcije ter Agencija za komunikacijska omrežja in storitve, ter zaradi spletnega nadlegovanja novinarjev.

Ljubljana.
Sodišče, tehtnica, pravo, pravičnost.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Prvo poročilo o vladavini prava v vseh članicah EU, ki naj bi bilo preventivno orodje za zgodnje prepoznavanje izzivov in iskanje rešitev, se osredotoča na štiri stebre: pravosodni sistem, nacionalni okvir za boj proti korupciji, pluralizem medijev ter sistem zavor in ravnovesij.

Komisija je konec avgusta članicam poslala osnutek poročila in prosila za komentarje, s katerimi je želela zagotoviti točnost dejstev. Slovenska vlada je posredovala vsebinske in kritične komentarje, a končno poročilo je ostalo skoraj enako kot osnutek.

pm/mc/mc
© STA, 2020