Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V EU mešani odzivi na novi migracijski in azilni pakt

Rim, 23. septembra - Potem ko je Evropska komisija predstavila novi migracijski in azilni pakt, se iz držav članic vrstijo različni odzivi. Italijanski premier Giuseppe Conte je predlog pozdravil, avstrijski notranji minister Karl Nehammer pa je posvaril pred morebitnim obveznim premeščanjem prebežnikov.

Belgija, Bruselj.
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na novinarski konferenci spregovorila o novem migracijskem in azilnem paktu, ki naj bi obnovil zaupanje med članicami EU in odpravil zastoj pri nujni reformi sistema. Opira se na načelo obvezne solidarnosti s prožnimi prispevki članic, ki vključuje premeščanje prebežnikov v tesni povezavi z vračanjem nezakonitih migrantov.
Foto: Thierry Monasse/STA

Nehammer je dejal, da je migracijski in azilni pakt premik v pravo smer, a posvaril pred morebitnim obveznim premeščanjem migrantov. Opozoril je, da se bo Dunaj boril proti uvedbi mehanizma za distribucijo skozi zadnja vrata.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz se danes sicer še ni odzval, je pa v intervjuju za francosko tiskovno agencijo AFP včeraj opozoril, da premeščanje migrantov v EU ne bo delovalo, saj številne države to zavračajo.

set/vb/set
© STA, 2020