Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V EU mešani odzivi na novi migracijski in azilni pakt

Rim, 23. septembra - Potem ko je Evropska komisija predstavila novi migracijski in azilni pakt, so se iz držav članic vrstijo različni odzivi. Italijanski premier Giuseppe Conte je predlog pozdravil, podobno v Avstriji, na Madžarskem pa so do predloga kritični.

Belgija, Bruselj.
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na novinarski konferenci spregovorila o novem migracijskem in azilnem paktu, ki naj bi obnovil zaupanje med članicami EU in odpravil zastoj pri nujni reformi sistema. Opira se na načelo obvezne solidarnosti s prožnimi prispevki članic, ki vključuje premeščanje prebežnikov v tesni povezavi z vračanjem nezakonitih migrantov.
Foto: Thierry Monasse/STA

Conte je na Facebooku zapisal, da bi morala EU povezovati solidarnost z odgovornostjo. Potrebna je namreč varnost tako na področju vračanja migrantov kot premeščanju.

Avstrijska ministrica za evropske zadeve Karoline Edstadler je pozdravila predlog fleksibilne solidarnosti. Ob tem je zagotovila, da Avstrija ne namerava sprejeti nobenega begunca več. Zato je po njenem dobro, da je omogočeno, da države pomagajo tudi s pomočjo na licu mesta.

Madžarska vlada pa je sporočila, da ostaja njeno stališče glede begunske politike nespremenjeno in ne podpira obveznega premeščanja.

set/vb/set
© STA, 2020