Čopa, Špika in Debevca tudi v zrelih letih še vedno združuje šport

Ljubljana, 23. septembra - Iztoka Čopa, Luko Špika ter Rajmonda Debevca tudi 20 let potem, ko so v Sydneyju osvojili prve zlate olimpijske medalje za samostojno Slovenijo, še vedno povezuje šport. Strelec Debevec kot edini izmed trojice še vedno tekmuje, pred dvema letoma je postal svetovni prvak in še vedno upa, da se bo uvrstil na olimpijske igre v Tokiu leta 2021.

Ljubljana, Trg republike.
Osrednja prireditev ob prvi obeležitvi dneva slovenskega športa, ki jo je pripravil Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez.
Nekdanji veslač Iztok Čop, ki je na OI v Sydneyu leta 2000 z Luko Špikom osvojil zlato medaljo v dvojnem dvojcu.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Trg republike.
Osrednja prireditev ob prvi obeležitvi dneva slovenskega športa, ki jo je pripravil Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez.
Nekdanji veslač Luka Špik, ki je na OI v Sydneyu leta 2000 z Iztokom Čopom osvojil zlato medaljo v dvojnem dvojcu.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Trg republike.
Osrednja prireditev ob prvi obeležitvi dneva slovenskega športa, ki jo je pripravil Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez.
Športni strelec Rajmond Debevec, ki je na OI v Sydneyu leta 2000 osvojil zlato medaljo.
Foto: Bor Slana/STA

"Še vedno sem v službi kot vrhunski športnik v vojski. Pa da ne bo kdo misli, da so to nekakšne zasluge za nekdanje dosežke. Po kategorizaciji Olimpijskega komiteja Slovenije sem še vedno uspešen in imam svetovni razred. Poskušal bom priti tudi na OI prihodnje leto na Japonskem. Letvica je zelo visoko postavljena in imam zelo majhne možnosti. Ampak dokler so, bom cilj skušal doseči," je izpostavil 57-letni Debevec.

Na OI pred dvajsetimi leti je bil najmlajši na zmagovalnem odru. "Že dolga leta pa sem najstarejši na strelski črti, čeprav je vsako leto težje, prihajajo mlajši. Vesel in ponosen sem, da praznik športa obeležujemo na dan, ko sem osvojil olimpijsko zlato in so naši dosežki iz Sydneyja pri odločitvi za državni praznik poenotili naše poslance," je izpostavil Debevec.

Že trideset let ima tudi trgovino s strelskimi pripomočki, ki jo vodi njegova žena Metka. Planinarjenje pa je od mladosti njegov zelo resen hobi, kot pravi, tudi zato, ker je pisan na kožo njegovega značaja: "Ves čas moraš biti zbran. Dolgotrajna koncentracija je potrebna, da prideš stopinjo po stopinji do vrha. Podobno kot v mojem strelskem športu."

Na OI je Debevec po zlatu v Avstraliji osvojil še bronasti medalji leta 2008 v Pekingu in leta 2012 v Londonu. Le nekaj ur pred njegovim prvim mestom v Sydneyju sta do olimpijskega zlata priveslala sedaj 48-letni Čop in 41-letni Špik.

"Veliko bolj racionalno dojemam sedaj vse, kar se je dogajalo na OI leta 2000, in tudi dogajanja po tem uspehu. Priložnosti za obujanja spominov ponovno pridejo ob takih trenutkih, kot je današnji, ko obeležujemo dan športa. Še vedno se dobro dobro spominjam vseh napornih priprav in tudi stresnih trenutkov med tekmo, ki se je sicer izjemno dobro razpletla. Z Luko se redko vidiva. Včeraj pa sva imela čas za pogovor. Vesel sem, ker razumeva drug drugega in nimava nobenih obžalovanj," je pojasnil Čop.

Pred leti je bil Čop tudi podpredsednik OKS. Ima podjetje, ki se ukvarja s prodajo veslaške opreme in je športni direktor pri enem izmed proizvajalcev veslaških čolnov.

V Barceloni leta 1992 je Čop skupaj z Denisom Žvegljem s tretjim mestom v dvojcu brez krmarja priboril prvo olimpijsko medaljo za samostojno Slovenijo. V svoji bogati karieri je osvojil skupaj štiri olimpijska odličja, preostale s Špikom v dvojnem dvojcu, poleg zlata še srebro leta 2004 v Atenah in bron leta 2012 v Londonu.

"Slovenija je zelo uspešna športna nacija. Praznik je le neka potrditev za športnike in za vse ljudi, ki so športni navdušenci. Nacija, ki je bila dobra v športu, je uspešna tudi na drugih področjih. Če imaš kondicijo, si uspešen tudi v šoli, v poslu in na drugih področjih. Eno gre z roko v roki z drugim. Gibanje pa je pomembno tudi za zdravje," je ob prazniku športa dejal Špik, ki je sedaj osebni trener in dela v Londonu.

jz/am
© STA, 2020