Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

AstraZeneca nadaljuje s testiranjem zdravila proti covidu-19

London, 12. septembra - Farmacevtsko podjetje AstraZeneca je danes sporočilo, da je dobilo zeleno luč britanskega regulatornega organa za zdravila in da bo nadaljevalo s preizkušanjem cepiva proti covidu-19.

Velika Britanija, London.
Britansko farmacevtsko podjetje AstraZeneca s katerim je Evropska komisija podpisala pogodbo za nakup do 400 milijonov odmerkov potencialnega cepiva proti covidu-19.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Testiranje cepiva so v torek prekinili, ker se je pri enem od sodelujočih v raziskavi razvila bolezen, ki je ni mogoče pojasniti. Imenovan je bil neodvisni odbor, ki je pregledal podatke o varnosti in ugotovil, da se preizkušanje lahko nadaljuje.

Na univerzi Oxford so dodali, da je v tako obsežnih testiranjih pričakovati, da bo nekaterim udeležencem po cepivu postalo slabo. Vsak takšen primer je treba pazljivo preučiti in tako zagotoviti natančno varnostno oceno, so navedli.

Podrobnosti o bolniku, ki je poročal o neželenih učinkih, z univerze niso posredovali. So pa pojasnili, da je neodvisni pregled pokazal, da je varno s testiranjem nadaljevati.

pa/vr/vr
© STA, 2020