Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Policisti, obtoženi umora Floyda, prvič skupaj na sodišču

Minneapolis, 12. septembra - Pred državnim sodnikom Minnesote Petrom Cahillom je včeraj v Minneapolisu potekalo zaslišanje štirih policistov, ki so obtoženi umora in sodelovanja pri umoru 46-letnega temnopoltega Georgea Floyda, po katerem so po ZDA izbruhnili protesti proti policijskemu nasilju in nasilni nemiri.

ZDA, Minneapolis.
Policist obtožen nenaklepnega umora temnopoltega 46-letnega Georgea Floyda Derek Chauvin.
Foto: dpa/STA
Arhiv: dpa/STA

ZDA, Minneapolis.
Policist obtožen udeležbe pri umoru temnopoltega 46-letnega Georgea Floyda, ki ga je med aretacijo s kolenom na vratu zadušil policist Derek Chauvin, J. Alexander Kueng.
Foto: dpa/STA

ZDA, Minneapolis.
Policist obtožen udeležbe pri umoru temnopoltega 46-letnega Georgea Floyda, ki ga je med aretacijo s kolenom na vratu zadušil policist Derek Chauvin, Thomas Lane.
Foto: dpa/STA

ZDA, Minneapolis.
Policist obtožen udeležbe pri umoru temnopoltega 46-letnega Georgea Floyda, ki ga je med aretacijo s kolenom na vratu zadušil policist Derek Chauvin, Tou Thao.
Foto: dpa/STA

ZDA, Des Moines.
Protesti proti rasizmu in policijskemu nasilju so se po smrti Georgea Floyda iz ZDA razširili po svetu.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Tožilstvo je zahtevalo, da se vsem štirim obtoženim sodi skupaj. Odvetniki obtoženih pa zahtevajo, da se najprej sojenje prekliče, ker da je Floyd umrl zaradi prevelikega odmerka zdravil, zahtevajo tudi ločena sojenja.

Obramba vztraja, da je Floyd 25. maja umrl zaradi prevelikega odmerka zdravila proti bolečinam, ne pa zato, ker ga je policist Derek Chauvin pred pričami, ki so to snemale, dušil s pritiskanjem kolena na vrat, ko je bil Floyd nemočen na tleh in je opozarjal, da ne more dihati. Smrt zaradi zadušitve je potrdil tudi mrliški oglednik.

vr/rp/vr
© STA, 2020