Inzko izpostavlja potrebo po sprejetju novega zakona o narodni skupnosti

Ljubljana/Celovec, 25. septembra - Avstrijska zvezna vlada bi morala uresničiti koalicijsko pogodbo, ki govori o novem zakonu o narodni skupnosti. Na Koroškem bi morali izboljšati kvaliteto dvojezičnega pouka ter doseči priznanje slovenščine kot drugega deželnega jezika v deželni ustavi, je ob stoti obletnici plebiscita za STA dejal predsednik NSKS Valentin Inzko.

Ljubljana.
Predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Valentin Inzko.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS), ene od treh krovnih organizacij koroških Slovencev, Inzko potrjuje, da se je vzdušje na Koroškem v zadnjih letih bistveno izboljšalo, hkrati pa je slovensko govorečih na avstrijskem Koroškem najmanj v zgodovini te dežele. Dodal je, da se vzdušje na avstrijskem Koroškem izboljšuje vse od sinode koroške katoliške cerkve naprej, torej od leta 1972 in 1973, hkrati pa manjšina številčno nazaduje.

"Če nas je bilo pred sto leti skoraj sto tisoč, govorimo danes o številki kakih deset tisoč Slovencev. Vendar je ta manjšina izredno aktivna, predvsem na področju kulture je izredno uspešna in posledično izredno samozavestna," je še dejal.

Potrebo po novem zakonu o narodni skupnosti je predsednik NSKS utemeljil s tem, da je sedanji zakon star že več kot 44 let in ni več sodoben. Zavzema se tudi za podvojitev oziroma povečanje podpore kulturnim društvom, saj ta podpora ostaja nespremenjena že zadnjih 25 let.

Poleg dviga kakovosti dvojezičnega pouka na avstrijskem Koroškem si želi še povečanja proračuna in s tem števila dijakov na slovenski glasbeni šoli in ureditev otroškega varstva. "Lepo bi bilo tudi, če bi se v koroški ustavi priznala slovenščina kot drugi deželni jezik," je še menil.

O samih razmerah znotraj manjšine in morebitnih razhajanjih pa je dejal, da na to gleda drugače. Sicer podpira skupno zastopstvo manjšine, a je ob tem opozoril, da je manjšina že sedaj poslala oblastem večje število skupnih vlog, ki pa v glavnem niso bile upoštevane.

Glede zahtev za priznanje nemško govoreče skupnosti v Sloveniji je dejal, da se ne strinja s povezovanjem ali celo pogojevanjem položaja koroških Slovencev s priznanjem nemško govoreče skupnosti v Sloveniji, se pa manjšina na avstrijskem Koroškem strinja, da je treba avtohtono nemško govorečo narodno skupnost v Sloveniji maksimalno podpirati. Finančno, kulturno, dialoško, politično in tudi tako, da bi omogočili pozitivno vzdušje.

"Kako bo pa Slovenija to končno uredila, je njena notranja zadeva," je dodal.

mlj/sk
© STA, 2020