Otroci do konca prve triade z blagimi znaki okužbe dihal ne bodo več potrebovali testa za koronavirus

Ljubljana, 10. septembra - Stroka ter ministrstvo za zdravje so danes dosegli konsenz glede vprašanja, ali testirati vse otroke z znaki okužbe dihal. Po novem tako na testiranje na okužbo s koronavirusom ne bo treba vrtčevskim otrokom ter šolarjem iz prve triade, razen v primeru, ko bi imeli tako znake okužbe dihal kot tudi vročino in drisko, je pojasnil pediater Denis Baš.

Ljubljana.
Prehlad, povišana temperatura.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Vprašanja staršev o tem, kaj storiti ob smrkanju, so ob začetku šolskega leta začela polniti telefonske linije in predale za elektronsko pošto pediatričnih ambulant. Zaradi težav, kako razločiti med simptomi covida-19 in znaki drugih sezonskih okužb ter ali torej na okužbo z novim koronavirusom testirati vsakega otroka z znaki prehlada, so pediatri pozvali k prevetritvi smernic za testiranje najmlajših otrok.

O tem so danes razpravljali infektologi, pediatri in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ter dosegli konsenz, da najmlajšim samo z okužbo dihal ne bo treba na testiranje. Po do zdaj znanih informacijah majhni otroci namreč niso pomembni prenašalci koronavirusa na druge otroke in odrasle osebe, je v izjavi za medije po sestanku pojasnil strokovni direktor ljubljanske Pediatrične klinike Marko Pokorn. Nove usmeritve, ki jih bodo v prihodnje ob novih ugotovitvah in situacijah prilagajali, se mu zdijo smiselne, podoben protokol za obravnavo najmlajših so uvedli tudi na Nizozemskem in Škotskem.

Otroci v vrtcu in šolarji prve triade osnovnih šol ob pojavu blagih znakov okužbe dihal, kot so izcedek iz nosu, zamašen nos in bolečine v žrelu, bodo tako ostali tri dni doma, tudi če ne bodo imeli povišane telesne temperature ali driske. Ne bodo pa takih otrok pošiljali apriori na testiranje, je pojasnil Baš.

Prav tako majhnih otrok ne bodo pošiljali na testiranje, če bodo imeli samo prebavne težave. Če pa bi se v treh dneh, ko bi ostali v domači negi, pojavila kašelj, vročina ali drugi znaki oz. bi zbolel kdo od domačih, predvsem odraslih, bodo otroke testirali na okužbo z novim koronavirusom.

Po besedah Pokorna bi se na ta način velik del otrok izognil brisu, ki bi bil zelo verjetno negativen. Po oceni Baša bi se število na testiranje napotenih otrok zmanjšalo od 20 do 30 odstotkov.

Bodo pa na testiranje napoteni tisti otroci, ki so bili poleg naštetih bolezenskih znakov tudi v stiku z osebo, okuženo s covidom-19, ali tisti otroci, katerih starši so zdravstveni delavci oziroma so zaposleni v domu starejših občanov. Na testiranje bodo prav tako poslani tisti otroci, ki bodo ob okužbi dihal imeli vročino nad 38 stopinj Celzija, prebavne težave ali izgubo voha in okusa.

Otroke, ki obiskujejo najmanj 4. razred osnovne šole, pa bodo obravnavali kot odrasle. Ob minimalnih znakih okužbe dihal bodo torej napoteni na testiranje na okužbo z novim koronavirusom, je še povedal Baš.

Pediatri se po njegovih besedah pri svojem delu srečujejo tudi s starši, ki odklanjajo bris svojega otroka oz. porabijo veliko časa, da razložijo, zakaj je testiranja otroka pomembno. "Ne delam si utvar, da bo to vse gladko potekalo. Pomembno je, da dajemo enotna sporočila in jemljemo brise pri otrocih, ki imajo vse znake covida-19, in da vemo, kaj se dogaja v neki šoli ali vrtcu oziroma da zamejimo širjenje okužbe," je dejal.

Po besedah Baša pediatri iz različnih delov Slovenije poročajo o tem, da določeni vrtci in šole še vedno zahtevajo potrdila, da je otrok zdrav in negativen na okužbo z novim koronavirusom. Kot pravi, ni po tem ni nobene potrebe, pediatri pa takih potrdil ne pišejo.

sag/td/saz/moz/pa
© STA, 2020