Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Japonski opozicijski stranki se po odstopu Abeja združujeta

Tokio, 10. septembra - Na Japonskem sta se po odstopu premierja Shinza Abeja danes združili največji opozicijski stranki, Ustavna demokratska stranka Japonske in Demokratska stranka za ljudi. Novi stranki, ki se bo po večji od dveh partneric imenovala Ustavna demokratska stranka Japonske, naj bi se pridružilo 145 poslancev.

Japonska, Tokio.
Japonski premier Shinzo Abe je konec avgusta sporočil, da po sedmih letih in osmih mesecih na čelu vlade odstopa zaradi zdravstvenih težav. Ponovila se mu je kronična vnetna črevesna bolezen ulcerozni kolitis.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

V novi stranki sicer ne bo dosedanjega vodje Demokratske stranke za ljudi Yuichira Tamakija. Kot je pojasnil, se je tako odločil zaradi razlik med strankama. Tamaki bo tako ustanovil novo stranki z nekaj več kot deset poslanci.

Doslej razdeljena japonska opozicija se je za povezovanje odločila, preden bo vladajoča Liberalno demokratska stranka v ponedeljek odločala o nasledniku Abeja. Dva dni zatem bo o kandidatu za premierja predvidoma glasoval še japonski parlament.

mc/jk/mc
© STA, 2020