Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Vrstijo se pozivi glede pomoči migrantom z Lezbosa

Atene/Berlin/Bruselj/Oslo, 9. septembra - Vrstijo se pozivi k pomoči in porazdelitvi migrantov z Lezbosa, kjer je požar danes skoraj v celoti uničil center za migrante, med drugim iz Nemčije. Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je že obljubila pomoč, Norveška pa je sporočila, da je pripravljena sprejeti 50 migrantov.

Grčija, Lezbos.
Dim nad največjim grškim centrom za migrante Moria na otoku Lezbosu, ki ga je v jutranjih urah skoraj v celoti uničil požar. Velik del prebivalcev centra so evakuirali, žrtev naj ne bi bilo.
Foto: dpa/STA

Nemški zunanji minister Heiko Maas je označil požar v največjem grškem centru za migrante Moria za humanitarno katastrofo in pozval k pomoči za Grčijo. K temu sodi tudi porazdelitev migrantov med pripravljenimi državami v EU, je tvitnil minister.

Pozivom k porazdelitvi migrantov se je pridružila tudi nevladna organizacija Amnesty International. Visoki komisariat za begunce pa je opozoril pred konflikti, ki bi lahko nastali med migranti in domačini. Zagotovili so, da trenutno iščejo rešitev za namestitev več kot 12.000 migrantov.

set/spo/set
© STA, 2020