Največji grški center za migrante na Lezbosu uničil požar

Atene, 9. septembra - Največji grški center za migrante Moria na otoku Lezbos so v jutranjih urah tako rekoč v celoti uničili plameni, potem ko je ponoči v njem izbruhnilo več manjših požarov. Velik del prebivalcev centra, ki skupno gosti okrog 12.700 ljudi, so kmalu evakuirali, žrtev naj ne bi bilo.

Grčija, Lezbos.
Dim nad največjim grškim centrom za migrante Moria na otoku Lezbosu, ki ga je v jutranjih urah skoraj v celoti uničil požar. Velik del prebivalcev centra so evakuirali, žrtev naj ne bi bilo.
Foto: dpa/STA

Glede na nekatere navedbe so bili požari sproženi po uporu nekaterih prebivalcev centra, ki bi po okužbi z novim koronavirusom ali bližnjim stikom z okuženim morali v samoizolacijo. Gasilci navajajo, da so jim skupine migrantov preprečevale vstop na območje.

Minuli teden so v centru zabeležili prvi primer okužbe s koronavirusom, zaradi česar so oblasti zanj odredile 14-dnevno karanteno. Odtlej so potrdili 35 okužb.

Vlada opozarja na težak izziv namestitve vseh, ki so ostali brez strehe nad glavo. Obenem pa morajo izslediti in izolirati okužene med njimi.

spo/blm/spo
© STA, 2020