Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Bruslju se nadaljuje dialog Srbije in Kosova pod okriljem EU

Bruselj, 7. septembra - Srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Avdullah Hoti bosta danes v Bruslju nadaljevala dialog za normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom, ki poteka pod okriljem EU. Voditelja sta sicer pred dnevi v Beli hiši podpisala sporazum o gospodarskih odnosih, ki med drugim predvideva enoletni moratorij na mednarodna priznanja Kosova.

ZDA, Washington.
Srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Avdullah Hoti sta v Beli hiši v prisotnosti ameriškega predsednika Donalda Trumpa podpisala sporazum o gospodarskih odnosih. V njem naj bi bilo za 13 milijard dolarjev poslov, ki bodo koristili obema državama.
Foto: dpa/STA
Arhiv: dpa/STA

V ospredju današnjih pogovorov naj bi bilo vprašanje srbskih občin na severu Kosova ter ureditev finančnih in premoženjskih vprašanj.

Pred današnjim srečanjem so minuli konec tedna v Bruslju potekali pogovori strokovnjakov, osredotočeni na teme, o katerih so že razpravljali, zlasti na pogrešane in razseljene osebe ter gospodarsko sodelovanje.

Beograd in Priština sta pogajanja o normalizaciji odnosov pod okriljem EU začela leta 2011, a so novembra 2018 zastala. Obnovili so ga julija letos.

pm/rp/blm/tz
© STA, 2020