Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Ifimes: Sporazum Srbije in Kosova pomemben premik

Ljubljana, 5. septembra - Sporazum o gospodarskih odnosih, ki sta ga včeraj v Washingtonu podpisala Srbija in Kosovo, je po ocenah direktorja Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije IFIMES Zijada Bećirovića pomemben korak k normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino, čeprav ima zelo malo političnih vsebin.

ZDA, Washington.
Srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Avdullah Hoti sta v Beli hiši v prisotnosti ameriškega predsednika Donalda Trumpa podpisala sporazum o gospodarskih odnosih. V njem naj bi bilo za 13 milijard dolarjev poslov, ki bodo koristili obema državama.
Foto: dpa/STA

Kot je povedal danes za STA, dialoga med uradnim Beogradom in Prištino ni bilo skoraj dve leti, zato je sklenitev sporazuma pomemben dogodek, čeprav normalizacija ekonomskih odnosov ni zagotovilo politične normalizacije. Zato je po njegovih besedah pomembno, da Beograd in Priština nadaljujeta politični dialog.

Po ocenah Bećirovića bo zagotovo prišlo do povečanja blagovne menjave med Srbijo in Kosovom, gradnje avtocest in železnic, vzpostavljanja prostih ekonomskih con in novih mejnih prehodov.

ase/mlj
© STA, 2020