Kaj pomeni Korotan?

Ljubljana, 26. septembra - Korotan je starinski izraz za Karantanijo, srednjeveško slovansko plemensko kneževino, ki je nastala v sedmem stoletju. Korotan je simbol zibelke slovenstva. Korotan se danes med drugim imenujeta hotel in študentski dom na Dunaju ter hostel v Portorožu. To je tudi ime prevaljskega nogometnega kluba.

Ime Karantanija oziroma latinsko Carantanum je predslovanskega izvora. O izvoru Enciklopedija Slovenije navaja dve razlagi; po prvi razlagi je ime izpeljano iz predindoevropske besede kar, kar pomeni skala, po drugi gre za keltski izvor in je izpeljano iz besede karantos, kar pomeni prijatelj, zaveznik.

Ime Karantanija se je v 7. stoletju nanašalo na vso pokrajino ob zgornji Dravi in Muri. Vladal ji je knez s Krnskega gradu.

Iz osnove latinske besede Carantanum se je najverjetneje v visokem srednjem veku razvilo sodobno ime pokrajine Koroške. Kljub temu se je vse do 19. stoletja ohranilo tudi staro ime, Korotan, ki naj bi po navedbah spletne Wikipedije po vsej verjetnosti izviralo neposredno iz domačega staroslovanskega imena za Karantanijo.

Pogosto se z besedo Korotan uporablja besedna zvezna tužni Korotan, ki naj bi nakazovala na izgubljeni boj za slovenstvo na avstrijskem Koroškem. Korotan tako lahko pomeni tudi zibelko slovenstva, tužni Korotan pa izgubljen naselitveni prostor Slovencev na drugi strani Karavank.

mlj/sk
© STA, 2020