Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

S slovenskima satelitoma vzpostavili prvi stik

Ljubljana, 3. septembra - S slovenskima satelitoma Nemo HD in Trisat, ki sta davi poletela v vesolje, so okoli 10.45 uspešno vzpostavili prvi stik, so sporočili iz mariborske univerze in Centra odličnosti Vesolje-SI, kjer so ju razvili.

Francoska Gvajana, Kourou.
Iz Francoske Gvajane so danes po več preložitvah vendarle izstrelili raketo vega, s katero sta v vesolje poletela tudi prva slovenska satelita Nemo HD in Trisat. To je tudi zgodovinski dogodek za evropsko znanost, saj na evropski raketi ni bilo še nikoli toliko satelitov.
Transport vseh 53 satelitov do rakete.
Foto: ESA

Francoska Gvajana, Kourou.
Posnetek izstrelitve rakete vega podjetja Arianespace s 53 sateliti iz 13 držav, med katerimi sta bila tudi slovenska satelita Nemo HD in Trisat.
Foto: Youtube/arianespace

Francoska Gvajana.
Priprave na izstrelitev rakete vega podjetja Arianespace s slovenskima satelitoma Nemo HD in Trisat.
Foto: Center odličnosti Vesolje-SI
Arhiv Center odličnosti Vesolje-SI/STA

Francoska Gvajana, Kourou.
Priprave na izstrelitev rakete vega podjetja Arianespace s slovenskima satelitoma Nemo HD in Trisat.
Direktor Centra odličnosti Vesolje-SI Tomaž Rodič.
Foto: Center odličnosti Vesolje-SI

Že med prvim stikom z mikrosatelitom Nemo HD so prek oddajnikov UHF zagnali računalnik. Kasneje so še enkrat vzpostavili stik, v katerem pa so prejeli že prve informacije o stanju računalnika. Ugotovili so, da deluje.

Okrog 10.45 so prvi stik prek zemeljske postaje v Mariboru vzpostavili tudi s satelitom Trisat, je za STA povedal vodja tega projekta Iztok Kramberger z mariborske univerze. Tudi oni bodo najprej preverjali status baterij, sončnih panelov, kasneje pa še skušali vzpostaviti dvosmerno komunikacijo in zagnati računalnike.

blm/mlj/blm
© STA, 2020