Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Razvijalca: Izstrelitev Trisata in Nema HD potekala gladko

Maribor, 3. septembra - Vodja projekta Trisat Iztok Kramberger in direktor Centra odličnosti Vesolje-SI, kjer so razvili satelit Nemo HD, Tomaž Rodič sta za STA sporočila, da je izstrelitev prvih slovenskih satelitov potekala brez težav.

Francoska Gvajana, Korurou.
Posnetek izstrelitve rakete vega podjetja Arianespace s 53 sateliti iz 13 držav, med katerimi sta bila tudi slovenska satelita Nemo HD in Trisat.
Foto: Youtube/arianespace

Francoska Gvajana, Kourou.
Priprave na izstrelitev rakete vega podjetja Arianespace s slovenskima satelitoma Nemo HD in Trisat.
Direktor Centra odličnosti Vesolje-SI Tomaž Rodič.
Foto: Center odličnosti Vesolje-SI

Kramberger, ki je izstrelitev spremljal skupaj s kolegi na mariborski fakulteti za elektrotehniko, je ob tem izrazil veselje, a poudaril, da se resno delo šele začenja.

Rodič vtise ob izstrelitvi še zbira. Po dolgih letih priprav in številnih neuspelih poskusih so njegovi občutki že skoraj otopeli, je dejal. Na koncu pa se je priložnost pojavila tako nepričakovano in vrtoglavo hitro. Šlo je neverjetno gladko.

Slovenska satelita sta sicer del prvega preizkusa koncepta za odprave malih vesoljskih plovil, imenovanega Small Spacecraft Mission Service SSMS. Po besedah obeh razvijalcev, je to potrditev, da so na pravi poti.

blm/mlj/blm
© STA, 2020