Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Evropskem parlamentu poziv k pravno zavezujočemu časovnemu načrtu za nove lastne vire

Bruselj, 2. septembra - Proračunski odbor Evropskega parlamenta poziva k pravno zavezujočemu časovnemu načrtu za uvedbo novih lastnih virov za polnjenje evropskega proračuna. Z ambiciozno reformo sistema lastnih virov, ki ni bil spremenjen že 32 let, parlament tudi pogojuje podporo novemu večletnemu proračunu za obdobje 2021-2027.

Vprašanje lastnih virov je ključen gradnik svežnja za obnovo Evrope po pandemiji novega koronavirusa, ki vključuje prihodnji sedemletni proračun unije v vrednosti 1074 milijard evrov in sklad za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov, saj naj bi novi lastni viri zagotovili poplačilo pandemičnega dolga.

Proračunski odbor je v mnenju, ki ga je z veliko večino sprejel v torek, pozval k zavezujočemu časovnemu načrtu za uvedbo novih lastnih virov.

Poleg davka na nereciklirane plastične odpadke, ki naj bi ga uvedli že z novim letom, želijo evropski poslanci z začetkom novega leta tudi nov lastni vir na podlagi sistema trgovanja z izpusti ETS, z začetkom leta 2023 nova lastna vira na podlagi obdavčenja uvoženih ogljično intenzivnih industrijskih proizvodov in digitalnih storitev, z začetkom leta 2024 nov lastni vir na podlagi davka na finančne transakcije, z začetkom leta 2026 pa nov lastni vir na podlagi skupne konsolidirane osnove za davek od dohodkov pravnih oseb.

Pozivajo tudi k odpravi vseh rabatov.

To je stališče proračunskega odbora in s tem po pričakovanjih tudi celotnega parlamenta v proračunskih pogajanjih institucij EU. "Vrzel med Evropskim parlamentom in Svetom, ki jo je treba premostiti, je še vedno velika," je ocenil predsedujoči proračunskemu odboru Johan Van Overtveldt nekaj dni po prvih tristranskih pogovorih, ki so potekali 27. avgusta.

O mnenju odbora bo parlament glasoval na septembrskem plenarnem zasedanju. Mnenje parlamenta sicer za sprejetje sklepa o novih lastnih virih ni zavezujoče. Je pa parlament že nakazal, da je reforma sistema lastnih virov pogoj za njegovo podporo prihodnjemu večletnemu proračunu unije.

Članice sklep o novih lastnih virih, ki vključuje dvig praga lastnih virov, na podlagi katerega se bo komisija zadolžila na trgih, s čimer se bo financiralo okrevanje, sprejmejo s soglasjem po posvetovanju s parlamentom. Ratificirati pa ga morajo tudi parlamenti vseh članic unije.

"Brez novih virov se bo državljane obremenilo z davki ali rezi v dolgoročnem proračunu EU po letu 2027," je v torek opozoril evropski poslanec Jose Manuel Fernandes iz vrst desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP).

V drugi najmočnejši, socialdemokratski (S&D) politični skupini pa so voditelje članic unije pozvali k več ambicije za vzpostavitev novega, trajnostnega sistema lastnih virov.

V torkovi razpravi odbora je bilo sicer znova slišati obžalovanje, ker parlament nima formalne vloge pri vzpostavljanju sklada za okrevanje, in vnovična opozorila, da ne bodo kar tako podprli obstoječega dogovora o večletnem proračunu, pri sprejemanju katerega pa parlament kot sozakonodajalec igra pomembno vlogo.

Evropski poslanci obžalujejo prevlado nacionalnih interesov, ki ogrožajo skupne evropske rešitve. Še posebej jih skrbijo rezi v programih za zdravje in raziskave, v izobraževanju, za digitalno preobrazbo in zeleni prehod ter na področju azila in migracij. Članice se namreč v pogajanjih borijo za politike z nacionalnimi ovojnicami, kot sta kohezija in kmetijstvo, na račun preostalih programov.

Voditelji članic unije so se sicer v julijskem dogovoru, ki je za parlament nezadosten, zavezali k uvedbi novega davka na plastiko z januarjem prihodnje leto, zastavili cilj uvedbe obdavčenja uvoženih ogljično intenzivnih industrijskih proizvodov in digitalne dajatve do januarja 2023, napovedali predlog prenove sheme trgovanja z izpusti, konkretno njeno razširitev na letalstvo in pomorstvo, ter obljubili, da si bodo v prihodnjih sedmih letih prizadevali za uvedbo dodatnih novih lastnih virov, ki lahko vključujejo tudi davek na finančne transakcije.

pm/vb
© STA, 2020