V zdravniški zbornici kritični do izjave, naj bolniki ob odločitvi o necepljenju sami krijejo stroške zdravljenja za covid-19

Ljubljana, 1. septembra - V Zdravniški zbornici Slovenije so kot neprimerno označili izjavo Boruta Štruklja s fakultete za farmacijo, da bi po njegovem mnenju morali tisti, ki se ne bodo odločili za cepljenje proti novem koronavirusu, sami plačati stroške zdravljenja, če bi zboleli za covidom-19.

Ljubljana, Kemijski inštitut.
Novinarska konferenca Kemijskega inštituta o razvoju in predkliničnem testiranju cepiva proti covidu-19, ki ga razvijajo na inštitutu.
Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani.
Foto: Bor Slana/STA

Izjavo v zbornici vidijo kot grožnjo, takšno komunikacijo pa obsojajo, saj po njihovem mnenju ne prispeva h gradnji zaupanja prebivalcev Slovenije v zdravstveni sistem in morebitne bodoče zaščitne ukrepe, kar je pri boju zoper covid-19 nujno potrebno.

Tovrstne izjave spodbujajo nezaupanje v ukrepe in že vnaprej še poglabljajo dvome v cepljenje, kar nas skrbi, so zapisali v sporočilu medijem.

Dodali so, da si zbornica na podlagi strokovnih argumentov prizadeva razviti zrelo in odgovorno kulturo odločanja o cepljenju tako med zdravstvenimi delavci kot med prebivalci.

ago/apo/apo
© STA, 2020