Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Napadalec v Christchurchu hotel napasti še tretjo mošejo

Christchurch, 24. avgusta - V mestu Christchurch na Novi Zelandiji se je danes odvil prvi dan zaslišanj pred izrekom kazni za napad na tamkajšnji mošeji, v katerem je bilo marca lani ubitih 51 ljudi, več deset je bilo ranjenih.

Nova Zelandija, Christchurch.
Sojenje napadalcu Brentonu Tarrantu, ki je obtožen umora 51 muslimanskih vernikov v lanskem terorističnem napadu na mošeji v novozelandskem Christchurchu.
Foto: dpa/STA

Nova Zelandija, Christchurch.
Sojenje napadalcu Brentonu Tarrantu, ki je obtožen umora 51 muslimanskih vernikov v lanskem terorističnem napadu v mošeji v novozelandskem Christchurchu.
Foto: dpa/STA

V najhujšem pokolu v novejši zgodovini Nove Zelandije je močno oboroženi Brenton Tarrant najprej izvedel pokol v mošeji Al Noor v Christchurchu, kjer so potekale petkove molitve, nato pa odšel na drugi konec mesta in morilski pohod nadaljeval v mošeji v soseski Linwood.

Danes je javnost izvedela, da je nameraval nato napasti še mošejo v kraju Ashburton. Vse je imel že pripravljeno, a ga je na srečo pravočasno ustavila policija.

29-letni skrajni desničar iz Avstralije je marca letos nepričakovano priznal krivdo in s tem postal prvi obsojeni terorist na Novi Zelandiji. Zdaj mu grozi dosmrtni zapor brez možnosti predčasne izpustitve.

jav/ms/jav
© STA, 2020