Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

EU pripravljena Libanonu pomagati s prek 30 milijoni evrov

Bruselj/Bejrut, 6. avgusta - Evropska unija je pripravljena Libanonu po strahoviti škodi, ki jo je povzročila eksplozija v Bejrutu, pomagati z več kot 33 milijoni evrov, je danes po pogovoru z libanonskim premierjem Hassanom Diabom sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Sredstva bi denimo namenili za medicinsko opremo in zaščito kritične infrastrukture.

Libanon, Bejrut.
Razdejanje, ki ga je za seboj pustila eksplozija v bližini pristanišča v Bejrutu. V eksploziji je umrlo najmanj 137 ljudi, ranjenih je okoli 5000, pogrešajo pa jih še več deset.
Foto: dpa/STA

Libanon, Bejrut.
Močno poškodovano poslopje, v katerem je tudi norveško veleposlaništvo, po eksploziji v bližini pristanišča v Bejrutu. V eksploziji je umrlo najmanj 137 ljudi, ranjenih je okoli 5000, pogrešajo pa jih še več deset.
Foto: dpa/STA

EU je Libanonu že priskočila na pomoč z napotitvijo več kot 100 za iskanje in reševanje izurjenih gasilcev z vozili, psi in nujno medicinsko opremo. Ponudila je tudi dodatne ekipe, zlasti za zaznavanje kemičnih, bioloških, radioloških in jedrskih snovi.

Evropska unija je dala Libanonu na razpolago tudi vojaško ladjo z zmožnostjo helikopterskega reševanja ter medicinsko in zaščitno opremo ter uporabo svojega satelitskega sistema Copernicus za pomoč pri oceni razsežnosti škode.

spo/mc/spo
© STA, 2020