V Avstraliji covid-19 terjal največ žrtev doslej v enem dnevu

Sydney, 26. julija - V Avstraliji je v soboto zaradi koronavirusa umrlo deset ljudi, kar je največ doslej od začetka pandemije. Zabeležili so tudi več kot 450 novih okužb, večino v zvezni državi Viktorija, so sporočili pristojni. Smrtne žrtve so bile stare med 40 in 80 let, več jih je bilo stanovalcev domov za starejše.

Avstralija, Sydney.
Izbruh koronavirusa v Avstraliji.
Avstralija je objavila načrt rahljanja ukrepov proti novemu koronavirusu, ki bo potekal v treh fazah. Kot je napovedal avstralski premier Scott Morrison, bodo gospodarstvo znova zagnali do julija.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

V Avstraliji se je doslej okužilo 14.000 ljudi, kar je manj kot v številnih primerljivih državah. A v drugem valu se koronavirus nezadržno širi predvsem na območju Melbourna, in to kljub karanteni, ki je za širše območje mesta v veljavi že dva tedna.

V mestu so obvezne maske, zvezna država Viktorija pa je praktično odrezana od preostanka Avstralije. Meje nadzorujeta policija in vojska, ki opravljata tudi nadzor nad ljudmi, ki jim je odrejena samoizolacija.

Večino novih okužb v soboto, 459, so zabeležili prav v tej zvezni državi, medtem ko jih je bilo drugod po Avstraliji dvanajst, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

sk/sk
© STA, 2020