Večinoma pozitivni odzivi na sveženj za obnovo tudi v domači politiki

Ljubljana, 21. julija - Večinoma pozitivni odzivi na vsebino dogovora o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji covida-19 se vrstijo tudi na domačem političnem parketu. Stranke med drugim izpostavljajo pomen pomoči za uresničitev slovenskih razvojnih ciljev.

Belgija, Bruselj.
Voditelji članic EU so peti dan maratonskih pogajanj danes v Bruslju dosegli dogovor o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji covida-19, ki vključuje prihodnji sedemletni proračun unije v vrednosti 1074 milijard evrov in sklad za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov.
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel.
Foto: Xinhua/STA

V poslanski skupini SDS menijo, da gre za najbolje izpogajan položaj v okviru evropskega proračuna do sedaj. Tudi v NSi dogovor vidijo kot velik dosežek vlade. Dogovor za Slovenijo po njihovih besedah pomeni rekorden izkupiček, ki vliva optimizem za prihodnost.

Iz opozicije, ki dogovor sicer večinoma prav tako pozdravlja, je medtem slišati tudi kritike. Stranke med drugim opozarjajo, da bo treba za učinkovito črpanje sredstev pripraviti tudi ustrezne programe.

Še bolj kritični so v Levici, kjer opozarjajo, da prejem evropskih sredstev ne bo v zadostni meri pogojen s spoštovanjem vladavine prava.

mlu/jaz/jes/bdo/bdo
© STA, 2020