Lovec: Pri dogovoru o skladu za okrevanje EU ključna vloga Nemčije in Francije

Ljubljana, 21. julija - Pri dogovoru o skladu za okrevanje Evrope po pandemiji covida-19, ki je del svežnja za obnovo Evrope, sta ključno vlogo odigrali Nemčija in Francija. Pri vplivu manjših držav pa je šlo bolj za optične iluzije, je povedal analitik Marko Lovec s katedre za mednarodne odnose na fakulteti za družbene vede.

Belgija, Bruselj.
Voditelji članic EU so peti dan maratonskih pogajanj danes v Bruslju dosegli dogovor o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji covida-19, ki vključuje prihodnji sedemletni proračun unije v vrednosti 1074 milijard evrov in sklad za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov.
Francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel.
Foto: Xinhua/STA

Slovenski izplen v pogajanjih ni slab, predvsem pri koheziji, je dejal. Naš izplen je sicer bolj posledica tega, da imamo neke vrste povprečne interese in glede na formule delitev sredstev smo tudi mi dobili del tega kolača, je povedal.

Glede slovenske podpore Madžarski in Poljski pri nasprotovanju povezavi med evropskimi sredstvi in spoštovanjem vladavine prava pa je pojasnil, da gre verjetno za neko povezovanje političnih skupin na robu Evropske ljudske stranke. Verjetno gre to razumeti tudi v kontekstu nacionalne politike, je dodal.

blm/mc/blm
© STA, 2020