Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Vrh EU po nočnih pogajanjih še brez dogovora, nadaljevanje ob 16. uri

Bruselj, 20. julija - Voditelji članic EU po treh dneh zasedanja in neprespani noči še vedno niso dosegli dogovora o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji novega koronavirusa. Nadaljevanje vrha je predvideno ob 16. uri. Takrat se pričakuje nov pogajalski predlog. Po ostrih nočnih izmenjavah naj bi bilo zdaj vzdušje bolj pozitivno.

Belgija, Bruselj.
Nizozemski premier Mark Rutte, avstrijski kancler Sebastian Kurz, finska premierka Sanna Marin, švedski premier Stefan Loefven in danska premierka Mette Frederiksen so razpravljali o skupnem načrtu za oživitev gospodarstva.
Foto: dpa/STA

Voditelji članic EU poskušajo v Bruslju že četrti dan doseči dogovor o svežnju, ki vključuje prihodnji sedemletni proračun unije v vrednosti 1074 milijard evrov in sklad za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov.

V ospredju je vprašanje obsega nepovratnih sredstev v skladu za okrevanje. Največja ovira na poti do kompromisa naj bi bilo vztrajanje Nizozemske in Avstrije pri tolikšnem zmanjšanju, ki za večino preostalih članic ni sprejemljivo.

Še vedno je odprto tudi vprašanje povezave vladavine prava in evropskega proračuna.

pm/vb
© STA, 2020