Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na vrhu EU nov pogajalski predlog o skladu za okrevanje

Bruselj, 18. julija - Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je po neuradnih informacijah pripravil nov pogajalski predlog o skladu za okrevanje Evrope po pandemiji covida-19. Krovni obseg tega sklada ostaja nespremenjen pri 750 milijardah evrov, je pa za 50 milijard evrov zmanjšal obseg nepovratnih sredstev in povečal obseg posojil.

Belgija, Bruselj.
Posebno srečanje Evropskega sveta ob robu izrednega vrha EU o obnovi Evrope po pandemiji.
Pred začetkom današnjega zasedanja se je predsednik Evropskega sveta Charles Michel sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel, francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, španskim premierjem Pedrom Sanchezom, italijanskim premierjem Giuseppejem Contejem, nizozemskim premierjem Ruttejem in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.
Foto: Dario Pignatelli/European Council/dpa

Medtem ko so dosedanji predlogi predvidevali dve tretjini 750-milijardnega sklada za nepovratna sredstva, tretjino pa za posojila, novi predlog predvideva 450 milijard evrov za nepovratna sredstva in 300 milijard evrov za posojila.

S tem gredo naproti varčni četverici - Nizozemski, Avstriji, Danski in Švedski, ki ob podpori Finske že vseskozi zahteva zmanjšanje obsega nepovratnih sredstev.

Voditelji bodo sedaj pregledali novi pogajalski predlog, potem ko jim sinoči ni uspelo zagotoviti preboja.

pm/vr
© STA, 2020