Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Za začasni univerzalni dohodek v DZ ni pretiranega navdušenja

Ljubljana, 14. julija - DZ se je v nadaljevanju seje lotil prve obravnave predloga dopolnitev zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije covida-19. Z njim LMŠ predlaga univerzalni dohodek za vsakega prebivalca za tri mesece po 100 evrov mesečno. Podporo v prvi obravnavi so mu poleg LMŠ napovedali še v SD in SAB.

Ljubljana, DZ.
Nadaljevanje redne seje DZ, na kateri so med drugim obravnavali akt za odreditev parlamentarne preiskave za ugotovitev dejanskega stanja in morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij glede zalog, nabave in drugih načinih pridobitve ali razpolaganja z zaščitno in medicinsko opremo za zoperstavljanje epidemiji covida-19 ter predlog dopolnitve zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije covida-19.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

V LMŠ želijo s predlogom izboljšati gospodarski položaj na področju domače potrošnje, upočasniti upad bruto domačega proizvoda, krepiti načelo solidarnosti in zagotavljati enake izhodiščne možnosti, je v predstavitvi predloga dejal Igor Peček. Univerzalni dohodek bi upravičencem naložili na posebno predplačniško plačilno kartico v obdobju od 1. oktobra do 31. decembra.

Vlada predloga ne podpira. Med razlogi omenja, da ni ciljno usmerjen na ranljive skupine, ki so najbolj upravičene do denarnih pomoči.

pse/mlu
© STA, 2020