Podpis sporazuma med koalicijo in SNS v opoziciji vidijo kot zgolj formalen dokaz trdnosti koalicijske večine

Ljubljana, 3. julija - Po podpisu sporazuma o sodelovanju koalicije z opozicijsko SNS in predstavnikoma manjšin v opoziciji ocenjujejo, da gre zgolj za formalizacijo že doslej vidnega sodelovanja.

Ljubljana, vlada.
Predsedniki koalicijskih strank Janez Janša, Zdravko Počivalšek, Matej Tonin in Aleksandra Pivec so s predsednikom SNS Zmagom Jelinčičem Plemenitim in poslancema narodne skupnosti Ferencem Horvathom in Felicem Žižo podpisali sporazum političnih strank in predstavnikov narodnosti v DZ o sodelovanju pri sprejemanju zakonov in drugih aktov ter dokumentov v obdobju 2020-2022.
Foto: Kabinet predsednika vlade

V SD so opozorili, da v minulih mesecih koalicija ni sprejela nobenega od njihovih več kot 100 predlogov za gospodarsko okrevanje. Za sodelovanje niso potrebni sporazumi, ampak spoštovanje in upoštevanje. Ta vlada pa tega ni sposobna, so zapisali.

V Levici pa so izpostavili, da ima koalicija močno večino, zato mora opozicija razmisliti, kdaj uporabljati orodja, kot je denimo predlog ustavne obtožbe.

Tudi predsednica SAB Alenka Bratušek je ocenila, da je koalicija trdna, zato je ustavna obtožba predsednika vlade, o kateri razmišlja SD, obsojena na enako zgodbo kot je bila interpelacija gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki jo je prestal.

moz/apo/mlu/xa/moz
© STA, 2020