Slovenija po dostopnosti novih onkoloških zdravil v evropski sredini

Ljubljana, 1. julija - Udeleženci današnjega spletnega pogovora v organizaciji STAkluba o tem, kakšna je prihodnost zdravljenja bolnikov z rakom v Sloveniji, so osrednjo pozornost namenili dostopnosti novih onkoloških zdravil. Po besedah onkologinje Tanje Čufer je naša država glede tega v evropski sredini, možnost izboljšave pa je v dostopu do teh zdravil preko raziskav.

Ljubljana.
Spletni pogovor v organizaciji STAkluba Slovenske tiskovne agencije o prihodnosti zdravljenja bolnikov z rakom v Sloveniji, sodelovali so državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant, Jure Mikolič z oddelka za zdravila ZZZS, Tanja Čufer s katedre za onkologijo na ljubljanski medicinski fakulteti ter poslanka NSi in članica odbora DZ za zdravstvo Iva Dimic.
Foto: STA

Pojasnila je, da je dobra plat dostopnosti novih onkoloških zdravil pri nas, da so vsa zdravila bolnikom slej ko prej dostopna. Težava pa je v predolgem obdobju od registracije zdravila do takrat, ko je to zdravilo na razpolago tudi bolnikom. V povprečju gre za obdobje okoli 400 dni.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant pa je poudarila tako pomen primarne preventive pri zmanjševanju pojavnosti raka kot zgodnjega odkrivanja bolezni s pomočjo presejalnih programov.

bs/pa/pa
© STA, 2020