Zmagovalec predsedniških volitev na Poljskem bo znan 12. julija

Varšava, 28. junija - Na predsedniških volitvah na Poljskem se obeta drugi krog. Zdajšnji predsednik Andrzej Duda naj bi namreč v prvem krogu dobil 41,8-odstotka glasov, njegov protikandidat, župan Varšave Rafal Trzaskowski pa 30,4 odstotka, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP kažejo vzporedne volitve instituta Ipsos.

Poljska, Lubin.
S predsedniških volitev na Poljskem, ki potekajo v senci epidemije novega koronavirusa, danes poročajo o visoki volilni udeležbi.
Foto: dpa/STA

Drugi krog volitev je predviden 12. julija.

Duda je v prvem komentarju dejal, da je njegova prednost ogromna, Poljakom pa se je zahvalil, da so ga podprli, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Trzaskowski pa je poskušal spodbuditi svoje podpornike. "S takšnim rezultatom se človek lahko bori za Poljsko ... Zahvaljujoč njemu imamo na teh volitvah možnost za zmago," je dejal. Volivce, ki niso glasovali za Dudo, je pozval, naj ga v drugem krogu podprejo.

Po rezultatih vzporednih volitev je neodvisni kandidat s krščansko-demokratskim poreklom Szymon Holownia dobil 13,3 odstotka glasov, kandidat konservativne libertarne skupine Konfederacja Krzysztof Bosak pa 7,4 odstotka glasov.

Volišča so zaprli ob 21. uri po srednjeevropskem času. Volilna udeležba je bila po podatkih vzporednih volitev 62,9 odstotka, kar je relativno veliko za predsedniške volitve na Poljskem, poroča DPA.

Volitve bi morale po prvotnih načrtih potekati že 10. maja, a so jih zaradi pandemije novega koronavirusa in spora, kako jih izvesti, v zadnjem trenutku preložili. Parlament je nato potrdil pravila, v skladu s katerimi so lahko volivci sami izbrali, ali želijo danes glasovati osebno ali po pošti. Volilno pravico ima okoli 30 milijonov Poljakov, od tega jih je okoli pol odstotka izbralo možnost, da oddajo svoj glas po pošti.

Volitve so pomemben preizkus za vladajočo konservativno stranko Zakon in pravičnost (PiS), ki je na oblasti od leta 2015. Zmaga Dude bi namreč PiS še okrepila in ji zagotovila bolj ali manj nemoteno vladanje vsaj še do leta 2023, ko so predvidene naslednje parlamentarne volitve.

Duda se je namreč v zadnjih letih izkazal za zvestega podpornika politike vladajoče stranke in je običajno brez zadržkov podpisoval tudi sporne zakone, predvsem s področja pravosodja. Predsednik države ima možnost veta, tako da bi lahko bil opozicijski predsednik trn v peti PiS.

Da so volitve izjemnega pomena za PiS, med drugim dokazuje nedavno pismo vodje PiS Jaroslawa Kaczynskega članom stranke, v katerem je pozval k mobilizaciji volivcev, saj da bi zmaga opozicijskega kandidata lahko pahnila državo v krizo.

Duda je dolgo veljal za daleč največjega favorita volitev in še maja so mu ankete napovedovale gotovo zmago. A v zadnjem mesecu se je pojavil nov kandidat liberalne opozicije, župan Varšave Rafal Trzaskowski, ki ima dobre možnosti za zmago v drugem krogu.

Opozicijska Državljanska platforma (PO) je namreč po majski preložitvi volitev zamenjala svojega predsedniškega kandidata, potem ko njihovi dotedanji kandidatki Malgorzati Kidawa-Blonski nikakor ni uspelo prepričati zadostnega števila ljudi in ji je podpora vztrajno padala.

Glede na ankete lahko Trzaskowski v drugem krogu premaga Dudo.

ako/ako
© STA, 2020