Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Bruselj s strategijo za boljše uveljavljanje pravic žrtev

Bruselj, 24. junija - Evropska komisija je danes predstavila strategijo za boljše uveljavljanje pravic žrtev spolnega in drugega nasilja, na primer pravice do odškodnine. Članice EU poziva, naj dosledno spoštujejo skupna pravila, saj kar 21 držav, med njimi Slovenija, zakonodaje ne izvaja ustrezno.

Belgija, Bruselj.
Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova in evropski komisar za pravosodje Didier Reynders na novinarski konferenci po sestanku kolegija Evropske komisije.
Foto: Thierry Monasse/STA

Belgija, Bruselj.
Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova na novinarski konferenci po sestanku kolegija Evropske komisije.
Foto: Thierry Monasse/STA

Belgija, Bruselj.
Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders na novinarski konferenci po sestanku kolegija Evropske komisije.
Foto: Thierry Monasse/STA

Komisija je proti tem 21 članicam sprožila postopke zaradi kršenja evropske zakonodaje, in sicer je 12 držav, tudi Slovenija, dobilo že drugi opomin, devet pa jih je dobilo prvi opomin.

V EU je bilo v letu 2017 zabeleženih 15 milijonov žrtev hudih kaznivih dejanj, kot je fizično in spolno nasilje. Vsaka tretja ženska je po 15. letu doživela fizično oziroma spolno nasilje.

Med omejitvami zaradi pandemije so zabeležili še več nasilja v družini, spolnih zlorab otrok, kibernetske kriminalitete ter kriminalitete iz sovraštva zaradi rasizma in ksenofobije.

pm/vb/vb
© STA, 2020