Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Bruselj s strategijo za boljše uveljavljanje pravic žrtev

Bruselj, 24. junija - Evropska komisija je danes predstavila strategijo za boljše uveljavljanje pravic žrtev spolnega in drugega nasilja, na primer pravice do odškodnine. Članice EU poziva, naj dosledno spoštujejo skupna pravila, saj kar 21 držav zakonodaje ne izvaja ustrezno.

Belgija, Bruselj.
Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova in evropski komisar za pravosodje Didier Reynders na novinarski konferenci po sestanku kolegija Evropske komisije.
Foto: Thierry Monasse/STA

Belgija, Bruselj.
Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova na novinarski konferenci po sestanku kolegija Evropske komisije.
Foto: Thierry Monasse/STA

Belgija, Bruselj.
Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders na novinarski konferenci po sestanku kolegija Evropske komisije.
Foto: Thierry Monasse/STA

V EU je bilo v letu 2017 zabeleženih 15 milijonov žrtev hudih kaznivih dejanj, kot je fizično in spolno nasilje, je izpostavila podpredsednica komisije Vera Jourova ob predstavitvi sploh prve strategije o pravicah žrtev v zgodovini EU.

Vsaka tretja ženska je po svojem 15. letu doživela fizično oziroma spolno nasilje, je poudarila. Le približno tretjina jih vzpostavi stik s pristojnimi organi.

Med omejitvami zaradi pandemije so zabeležili še več nasilja v družini, spolnih zlorab otrok, kibernetske kriminalitete ter kriminalitete iz sovraštva zaradi rasizma in ksenofobije.

pm/vb
© STA, 2020