Opozorilo pred lažno informacijo z zlorabo imena STA

Ljubljana, 21. junija - Slovenska tiskovna agencija (STA) opozarja, da se je na spletnem družbenem omrežju Facebook začela širiti fotografija, na kateri je upodobljen posnetek lažne novice in v njej zlorabljeno ime STA kot vira te lažne novice. Gre za prevaro, ki zlorablja ime in blagovno znamko STA.

Ljubljana.
Posnetek primera lažne novice, v kateri se zlorablja ime STA kot vira informacije.
Foto: posnetek objave na Facebooku

Omenjena lažna novica nosi naslov "Hrvaška zaradi povečanja okužb z novim koronavirusom zapira meje za vse tujce. Zaprtje mej bo veljalo vsaj dva tedna." Lažna novica vizualno imitira izgled novice na portalu 24ur.com, kot avtorja pa navaja STA.

Gre za lažno novico, ki ni bila objavljena ne na STA ne na portalu 24ur.com. V obliki foto posnetka se je danes razširila prek spletnega družbenega omrežja Facebook, brez spletne povezave na portala STA ali 24ur.com.

STA uporabnike obvešča, naj bodo previdni pri postopanju, ko naletijo na tovrstne primere sporočil, in naj o tem nemudoma obvestijo STA na e-poštni naslov desk@sta.si. Za dodatne informacije smo na voljo prek e-naslova tehnika@sta.si, za informacije in pomoč pa se lahko obrnejo tudi na nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT.

arh/bst
© STA, 2020