WHO opozarja na novo in nevarno fazo pandemije covida-19

Ženeva, 19. junija - Svet je v novi in nevarni fazi pandemije novega koronavirusa, je danes v Ženevi opozoril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Vse države in prebivalce na svetu je pozval k izredni pazljivosti, saj so v četrtek zabeležili dnevni rekord več kot 150.000 novih okužb.

Nemčija, München.
Test za koronavirus, vzorec, koronavirus.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Tedros je opozoril, da se pandemija krepi. Pojasnil je, da so skoraj polovico vseh novih okužb z novim koronavirusom v četrtek potrdili v Amerikah, veliko pa tudi v Južni Aziji in na Bližnjem vzhodu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Povečano tveganje okužb je pripisal temu, da so ljudje "siti ostajanja doma", medtem ko vlade željno odpirajo družbe in gospodarstva.

"Vendar se virus še vedno hitro širi, še vedno je smrtonosen in večina ljudi je še vedno dovzetna za okužbo," je opozoril.

Po podatkih francoske tiskovne agencije AFP je covid-19 od izbruha na Kitajskem decembra lani na svetu zahteval najmanj 454.000 življenj, okužb pa so potrdili več kot 8,5 milijona.

vr/mlj
© STA, 2020