Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Izstrelitev slovenskih satelitov znova preložili

Ljubljana/Kourou, 19. junija - Izstrelitev rakete Vega s slovenskima satelitoma Nemo HD in Trisat z izstrelišča v Francoski Gvajani, ki je bila po zadnjih načrtih predvidena za nedeljo, so zaradi neugodnih vremenskih razmer četrtič preložili. Kot so za STA sporočili iz Centra odličnosti Vesolje-SI, izstrelitve ne bodo izvedli pred torkom.

Francoska Gvajana.
Z izstrelišča Kourou v Francoski Gvajani bo v vesolje poletela raketa Vega s 53 sateliti, med njimi pa bosta tudi slovenska Trisat in NEMO-HD.
Prevoz satelitov na nosilni strukturi rakete Vega iz hale za integracijo satelitov v prostore za pritrditev aerodinamičnega pokrova SSMS strukture. Mikrosateliti, med katerimi je Nemo HD, so nameščeni na zgornji palubi, nanosateliti, med katerimi je Trisat, pa so po skupinah nameščeni na spodnji palubi v standardiziranih razpršilnikih malih satelitov.
Foto: Center odličnosti Vesolje-SI
Arhiv Center odličnosti Vesolje-SI

Raketo vesoljskega podjetja Arianespace, na kateri je skupaj 53 satelitov, bi morali izstreliti že septembra lani, a so jo zaradi spodletele izstrelitve rakete Vega julija lani preložili. Nato so izstrelitev načrtovali za marec, a jo je preprečila pandemija covida-19.

Nanosatelit Trisat bo prvi nanosatelit na svetu s celovitimi tehnikami za zagotavljanje strpnosti do napak in njihovo blaženje, kot jih je pričakovati pri naprednih sistemih visokega cenovnega razreda. Z mikrosatelitom Nemo HD pa bo možno Zemljo opazovati interaktivno.

mc/blm/mc
© STA, 2020