Na Hrvaškem od julija aplikacija za spremljanje okužb z novim koronavirusom

Zagreb, 18. junija - V hrvaškem javnem informacijskem podjetju APIS so napovedali, da bodo hrvaški uporabniki julija lahko začeli uporabljati mobilno aplikacijo covid-19, ki bo namenjena spremljanju okužb z novim koronavirusom. Uporaba aplikacije, ki bo delovala s pomočjo tehnologije bluetooth, bo prostovoljna.

Ljubljana.
Mobilna telefonija, telefon, komunikacije, mobitel, pametni telefon.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Strokovnjaki agencije za podporo informacijskim sistemom in tehnologijam (APIS) so v sklepni fazi priprave aplikacije za mobilne telefone, s katero bodo uporabniki opozorjeni, če so bili v stiku z okuženim, danes piše časnik Jutarnji list.

Treba je še določiti nekatere podrobnosti aplikacije, kot so parametri za beleženje stikov ter izračun stopnje tveganja za okužbo. Sledilo bo testiranje, nato bodo aplikacijo, ki bo kot edina veljavna na Hrvaškem, uradno potrdili.

V sodelovanju s hrvaškim ministrstvom za zdravstvo rešujejo tudi pravne in tehnološke predpogoje, vključno s tehnološko podporo informacijskih velikanov Google in Apple. Aplikacija bo v skladu s priporočili EU o tehnični medsebojni povezljivosti različnih aplikacij držav članic na celotnem območju EU.

Namestitev aplikacije bo prostovoljno, ne bo pa omogočala geolociranja uporabnika aplikacije in njegovega mobilnega telefona. Podatki o stikih bodo ostali shranjeni na mobilnem telefonu 14 dni, še navaja časnik.

Aplikacija bo na podlagi začasnih anonimnih šifriranih ključev beležila vse stike drugih uporabnikov, ki imajo prav tako vklopljeno aplikacijo. Ključi ne razkrivajo identitete lastnika mobilnega telefona niti njegove lokacije, spreminjali naj bi se vsakih 15 minut.

Mobilni telefoni bodo z bluetoothom lahko beležili vse stike uporabnikov na razdalji dveh metrov in v trajanju več kot deset minut. Predpogoj za učinkovito spremljanje kontaktov je, da si čim več ljudi prostovoljno namesti aplikacijo na svoje mobilne telefone.

Ko bo uporabnik vpisal, da ima simptome okužbe, bodo na strežnik ob soglasju uporabnika prenesli ključe kontaktov. Podatke naj bi uporabili zgolj epidemiologi, da bi lahko spremljali in poskusili zajeziti širjenje novega koronavirusa.

gi/set
© STA, 2020